Snowboard: τι είναι τελικά και ποια η ιστορία του - ski2gr
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies Περισσότερα εδώ
OK
22 Ιανουαρίου του 2017

Snowboard: τι είναι τελικά και ποια η ιστορία του

Το snowboard είναι άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα (δεμένη με λουριά στα πόδια του αθλητή) από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από το σέρφινγκ, το πατινάζ με σανίδα (skateboarding) και το σκι. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του 1970. Το 1998 έγινε ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2008 οι πωλήσεις εξοπλισμού για το άθλημα έφταναν τα 487 εκατ. $.Το πιο κοινό στιλ του αθλήματος είναι το ελεύθερο, που γίνεται σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους. Ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει ακροβατικές φιγούρες (άλματα στον αέρα με κινήσεις χεριών και ποδιών, περιστροφές και τούμπες) συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές.

Πηγή

Ιστορία

Μερικοί θεωρούν ότι η πρώτη χιονοσανίδα εφευρέθηκε από τον Σέρμαν Πόπεν το 1965 και είχε την ονομασία Snurfer (συνδυασμός για το Snow Surfer). Η σανίδα snurfer ήταν σχετικά απλή και δεν είχε λουράκια. Ωστόσο, η πολιτεία της Γιούτα ισχυρίζεται ότι οι πρώτες χιονοσανίδες αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Άλλοι πιστεύουν ότι ο Τζέικ Μπάρτον Κάρπεντερ, ιδρυτής της Burton Snowboards) και/ή ο Τομ Σιμς (ιδρυτής της Sims Snowboards) εφηύραν το άθλημα της χιονοσανίδας.

To 1979 διεξήχθη στο Χειμερινό Πάρκο Πάντο του Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Snurfing. Ο Κάρπεντερ σε αυτό το πρωτάθλημα έλαβε μέρος με σανίδα δικής του κατασκευής και παρά τις διαμαρτυρίες των συναθλητών του, επειδή εκείνος διαγωνιζόταν με σανίδα που δεν ήταν τύπου snurfer, κέρδισε τον αγώνα σε ειδική κατηγορία, στην οποία συμμετείχε μόνο ο ίδιος. Εκείνος ο αγώνας θεωρείται η απαρχή της αγωνιστικής χιονοσανίδας. Η ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του οδήγησε στη διεξαγωγή του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Τσιρς της Αυστρίας το 1985 (Zürs), ενώ το 1994 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Χιονοσανίδας( ISA) με σκοπό να καθοριστούν οι κανονισμοί του αθλήματος παγκοσμίως.

snowboard

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη σανίδα snowboard

Μια σανίδα snowboard εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κυρίως όμως από το ύψος, τα κιλά, την ηλικία και το φύλο του αναβάτη.

Για να επιλέξετε τη σωστή σανίδα snowboard αρχικά θα πρέπει να συγκρίνετε το μήκος της με το ανάστημά σας. Οι περισσότερες σανίδες ξεκινούν από 80 εκατοστά και φτάνουν μέχρι τα 2 μέτρα.

Για τους αρχάριους θα πρέπει η σανίδα να έχει μήκος 20 εκατοστά χαμηλότερο από το ύψος τους. Για τους υπόλοιπους όμως μια ιδανική σανίδα είναι αυτή που άμα την κρατήσετε όρθια θα πρέπει να φτάνει μέχρι το κόκκαλο του σαγονιού σας. Ανάλογα τώρα με το επίπεδό σας οι μικρότερες είναι κατάλληλες για ελιγμούς και κόλπα ενώ οι μεγαλύτερες για να αναπτύξετε περισσότερη ταχύτητα.

Το πλάτος της σανίδας στη συνέχεια σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του ποδιού σας και σε κάποιο βαθμό με το είδος της δέστρας που θα χρησιμοποιήσετε. Για να εξακριβώσετε αν το μήκος της σανίδας σας είναι το κατάλληλο για εσάς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβείτε επάνω. Ιδανικό είναι το πλάτος όπου τα δάκτυλα των ποδιών σας ή οι φτέρνας δεν απέχουν πάρα πολύ ή πάρα πολύ λίγο από το snowboard.

Οι λεπτές σανίδες ελίσσονται πιο εύκολα και στρίβουν πολύ πιο γρήγορα ενώ οι πιο φαρδιές κινούνται πιο αργά, πιο σταθερά και ανταποκρίνονται τέλεια σε βαθύ χιόνι.

Με βάση το βάρος εντέλει, οι αναβάτες με χαμηλότερα κιλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια πιο μικρή και ευέλικτη σανίδα από τα συνηθισμένα ενώ κάποιος με περισσότερα κιλά καλό θα ήταν να περιοριστεί σε μια λιγότερο ευέλικτη. Τα χέρια έρχονται να μας λύσουν εδώ οι εταιρεία, καθώς βγάζουν σανίδες για διαφορετικό βάρος οπότε δεν θα είναι δύσκολο να ανακαλύψετε τη δικιά σας.

Λίγο πριν ο χειμώνας τελειώσει, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει την αδρεναλίνη του μοναδικού αυτού σπορ και να νιώσει βαθιά μέσα του την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που του προσφέρει!

Πηγή

Βρείτε τον κατάλληλο μαγαζί από για την αγορά του εξοπλισμού ski & snowboard για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα μόνο από το ski2gr.gr
snowboard
snowboard Διαγωνισμοί

Διαγωνισμοί

  1. Slopestyle Οι αθλητές εκτελούν φιγούρες σε φθίνουσα πορεία, κινούμενοι γύρω, πάνω, κάτω ή κατά μήκος της πίστας. Η πορεία είναι γεμάτη εμπόδια, όπως κουτιά, ράγες, βατήρες, jibs (συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε αντικειμένου πάνω στο οποίο μπορεί να γλιστρήσει ο αναβάτης). Τέτοιου είδους διαγωνισμοί συνίστανται στην επιλογή μιας πορείας πάνω στην πίστα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κουτιών, jibs και βατήρων. Για να κερδίσει κανείς ένα τέτοιο διαγωνισμό θα πρέπει να επιλέξει την πιο δύσκολη διαδρομή στην πίστα και να εκτελέσει με άνεση τις φιγούρες παρά τα εμπόδια. Το στιλ αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την νίκη σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Ο αθλητής, που εκτελεί τις πιο δύσκολες φιγούρες μπορεί να μην είναι απαραιτήτως ο νικητής σε αντίθεση με τον αθλητή που εκτελεί απλές φιγούρες αλλά με ένα ιδιαίτερο στιλ.
  2. Big air Σε αυτούς τους διαγωνισμούς οι αναβάτες εκτελούν φιγούρες αφού παρουσιάσουν ένα τεχνητό άλμα κατασκευασμένο ειδικά για τον αγώνα. Οι συμμετέχοντες εκτελούν φιγούρες στον αέρα, αποσκοπώντας στο να αποκτήσουν μετρήσιμο ύψος και απόσταση, διασφαλίζοντας την προσγείωση. Πολλοί διαγωνισμοί απαιτούν από τον αναβάτη να κάνει μια φιγούρα για να κερδίσει τον διαγωνισμό. Αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο σε κάθε διαγωνισμό για να κερδίσει ο νικητής το χρυσό. Άλλοι διαγωνισμοί επικεντρώνονται μόνο στο ύψος και την απόσταση που επιτύχει ο νικητής. Ένας από τους πρώτους διαγωνισμούς όπου ο Travis Rice επιχείρησε και κατάφερε μια «διπλή προς τα πίσω αναστροφή στην πίσω πλευρά» , έγινε το 2006 κατά την διάρκεια του Red Bull Gap Session.
  3. Half-pipe Το half-pipe είναι μια ημικυκλική τάφρος ή τεχνητή ράμπα (τοποθετημένη σε κατηφορική πλαγιά), και βάθος γύρω στα 8-23 πόδια (7.0 m). Οι διαγωνιζόμενοι εκτελούν φιγούρες ενώ πηγαίνουν από την μια άκρη στην άλλη καθώς βρίσκονται στον αέρα πάνω από τις πλαγιές της πίστας.
  4. Boarder-cross Στο Boarder-cross, γνωστό επίσης ως “Boarder X” και “Snowboard X”, διάφοροι αναβάτες (συνήθως 4, αλλά καμιά φορά και 6) διαγωνίζονται σε κούρσες παρόμοιες με εκείνες του μοτοκρός (με άλματα, αναχώματα και άλλα εμπόδια κατασκευασμένα από χιόνι σε κατηφορική πορεία). Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς αγώνες σώμα με σώμα, οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν την ίδια πίστα, με αποτέλεσμα να μην λείπουν οι συχνές συγκρούσεις ανάμεσά τους. Οι διαγωνισμοί εμπεριέχουν μια σειρά από προκριματικούς, με τους δυο αναβάτες κάθε προκριματικού να προχωράνε στον επόμενο γύρο. Ο τελικός νικητής είναι ο αναβάτης, που τερματίζει πρώτος στον τελευταίο γύρο.
 • Boarder-cross Στο Boarder-cross, γνωστό επίσης ως “Boarder X” και “Snowboard X”, διάφοροι αναβάτες (συνήθως 4, αλλά καμιά φορά και 6) διαγωνίζονται σε κούρσες παρόμοιες με εκείνες του μοτοκρός (με άλματα, αναχώματα και άλλα εμπόδια κατασκευασμένα από χιόνι σε κατηφορική πορεία). Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς αγώνες σώμα με σώμα, οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν την ίδια πίστα, με αποτέλεσμα να μην λείπουν οι συχνές συγκρούσεις ανάμεσά τους. Οι διαγωνισμοί εμπεριέχουν μια σειρά από προκριματικούς, με τους δυο αναβάτες κάθε προκριματικού να προχωράνε στον επόμενο γύρο. Ο τελικός νικητής είναι ο αναβάτης, που τερματίζει πρώτος στον τελευταίο γύρο.
 • Big mountain/free-ride Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξάγεται σε ανοιχτή πίστα, και προκαλεί τους αναβάτες να βρουν τον δρόμο τους κατηφορίζοντας το βουνό με την μέγιστη δυνατή δυσκολία και το καλύτερο στιλ.. Τέτοιου είδους events γίνονται πάνω σε σκόνη χιονιού σε κλειστές ή απομονωμένες περιοχές. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες διοργανώσεις στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Νέα Ζηλανδία και αυτό το είδος διαγωνισμού σνόουμπορντ αυξάνει διαρκώς την δημοτικότητα του ανάμεσα στου σνόουμπορντερς, με την Αλάσκα να θεωρείται η κορυφή αυτού του ύφους οδήγησης απεικονιζόμενη σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το σνόουμπορντ , και προωθώντας την δημοτικότητα του αθλήματος στην ετήσια συγκέντρωση αναβατών που ακούει στο όνομα, Tailgate Alaska, και διεξάγεται στο διαβόητο Πέρασμα Thomson.
 • Rail jam To rail jam είναι ένας διαγωνισμός Jib. Οι αναβάτες εκτελούν φιγούρες σε ράγες, κουτιά, σωλήνες τοίχους, και άλλα δημιουργικά σημεία. Οι διαγωνισμοί αυτοί γίνονται σε μικρές περιοχές, δίνοντας την επιλογή 2-3 στοιχείων στον αναβάτη για να χρησιμοποιήσει στην πορεία του. Καμιά φορά διεξάγονται σε αστικό περιβάλλον εξαιτίας του σχετικά μικρού ποσοστού χιονιού που απαιτούν. Κάθε αναβάτης μπορεί να κάνει όσους γύρους του επιτρέπει ο χρόνος του, γύρω στην μία ώρα, ενώ τα βραβεία που απονέμονται αφορούν στην καλύτερη συνολική απόδοση και στην καλύτερη φιγούρα στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.
 • Slalom Αυτό το είδος σνόουμπορντ είναι παρόμοιο με το slalom- σκι, όπου οι αναβάτες πρέπει να ολοκληρώσουν μια κατηφορική πορεία κατασκευασμένη από μια σειρά από καθορισμένες πύλες; Οι αναβάτες θα πρέπει να περάσουν μέσα από τους δυο πόλους που σχηματίζουν τις πύλες. Όπως και στο σκι υπάρχουν διάφορα είδη πορείας: ο ελιγμός, ο τεράστιος ελιγμός, και ο ελιγμός super G. Στο slalom, οι αθλητές διαγωνίζονται κατηφορικά περνώντας μέσα από πύλες που απαιτούν εξαιρετικά κλειστές στροφές και αφθονία τεχνικών δεξιοτήτων. Οι μεγάλοι ελιγμοί απαιτούν μεγαλύτερη πορεία ανάμεσα από πύλες που απέχουν πιο πολύ μεταξύ τους, έχοντας ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι ελιγμοί σε Super G είναι οι πιο γρήγοροι όλων, με τις ταχύτητες να αγγίζουν τα 45 mph (72 km/h).
 • Γνωστά events Κάποιοι από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς σνόουμπορντ είναι οι: Air & Style, X-Trail Jam, Burton Global Open Series, Shakedown, και X Games. Το Ticket to Ride (World Snowboard Tour αποτελεί το αποκορύφωμα των ανεξάρτητων freestyle events, που διενεργούνται κάτω από μια σημαία. Επίσημα αναγνωρισμένο ως “TTR World Snowboard Tour ή απλώς “The TTR”, η δημοτικότητα του συγκεκριμένου event έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μπαίνοντας στην έβδομη χρονιά του, το TTR διοργανώνει μια διαγωνιστική σεζόν 10 μηνών συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων σνόουμπορντ σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες. Το τουρ συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις όπως το TTR 6Star Air & Style , The Arctic Challenge και το US Open of Snowboarding

 

Πηγη