Κείμενο – φωτό: Χρήστος Σπανοδήμος

5 Τσέχοι σκιέρ σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν. Η χιονοστιβάδα είχε 1 μίλι μήκος και έθαψε 17 άτομα εκτός πίστας. Έπεσαν πάνω από μια ντουζίνα χιονοστιβάδες στην Αυστρία το περασμένο Σάββατο.

Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Wattener Lizum στο Τιρόλο. Οι νεκροί και τραυματίες βρίσκονταν σε διαφορετικές ομάδες κάνοντας σκι, όταν η πλαγιά στην οποία βρίσκονταν, κατέρρευσε.

Εκτός από τους πέντε νεκρούς, δώδεκα άνθρωποι θάφτηκαν και είτε απελευθερώθηκαν μόνοι τους είτε τους ξέθαψαν συνάδελφοι ή οι υπηρεσίες διάσωσης. Δύο παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο.
Δέκα ακόμη άτομα ήταν στην περιοχή, αλλά δεν παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα.

Το τελευταίο άτομο ξεθάφτηκε στις 15:30 μετά από τεράστια επιχείρηση διάσωσης. Η χιονοστιβάδα είχε πέντε μέτρα βάθος καθώς και 1,6 χιλιόμετρα πλάτος. Συμμετείχαν τρεις ομάδες διάσωσης από το Tux, το Mayrhofen και το Watten. Υπήρχαν 4 ελικόπτερα και μεγάλος αριθμός σκύλων για διάσωση από χιονοστιβάδα.
Το Wattener Lizum βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από το Ίνσμπρουκ.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρώτο ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι το γιατί ήταν σε μια τέτοια πλαγιά, όταν ο κίνδυνος χιονοστιβάδων ήταν στο 3 στην κλίμακα του 5, που σημαίνει ότι υπήρχε “σημαντικός” κίνδυνος χιονοστιβάδων. Δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο φύλακας του καταφυγίου από όπου ξεκίνησαν, το καταφύγιο Lizumer, τους συμβούλευσε να μην πάνε λόγω του κινδύνου καθώς, είχαν προηγηθεί έντονη χιονόπτωση και ισχυροί άνεμοι αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές συμβουλεύουν εξαιρετική προσοχή για όσους κάνουν σκι μακριά από τις σηματοδοτημένες πίστες.
Οι πρώτες φωτογραφίες της διάσωσης εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα