Πηγή Φωτογραφίας

Χιονοδρομικό Κέντρο Bansko

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στα Βαλκάνια. Διαθέτει 16 πίστες με συνολικό μήκος 65 χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα στη Βουλγαρία, κατάλληλο για σκιέρ όλων των επιπέδων ικανότητας, από αρχάριους μέχρι και ιδαίτερα έμπειρους.

Το Μπάνσκο είναι κατασκευασμένο στις πλαγιές του όρους Πιρίν. Διαθέτει συνολικά 11 αναβατήρες και ένα κλειστό τελεφερίκ μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου, το οποίο ξεκινά μέσα από το Μπάνσκο και μεταφέρει τους σκιέρ στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου Μπάνσκο.

Εκτός από την κανονική χιονόπτωση και για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχουν 100 κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού ώστε οι πίστες να είναι πάντα διαθέσιμες κατά τους μήνες κυρίως Δεκεμβρίου έως τέλη Απριλίου.

Για όσους δεν ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ, η βόλτα με το τελεφερίκ είναι μια εμπειρία στο μαγευτικό χιονισμένο τοπίο και δεν θα τους απογοητεύσει. Σε συνδυασμό με χιονοπόλεμο και μια ζεστή σοκολάτα στο καφέ του σαλέ στο Μπάνσκο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για βόλτα αλλά και οικονομική.
Το κόστος (ενδεικτικές τιμές 2014) μονής διαδρομής είναι περίπου 28 λέβα ή 14 ευρώ ανά ενήλικα αλλά υπάρχουν και εισιτήρια μεγαλύτερης διάρκειας με κλιμακωτά μειούμενη τιμή. Επίσης υπάρχουν προσφορές από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Μπάνσκο πολύ καλύτερες με ειδικε΄ς συμφωνίες μαζί τους.
Η αναλογία ευρώ προς λέβα είναι περίπου 1 προς 2. Εξοπλισμό μπορείτε να νοικιάσετε τόσο στο Μπάνσκο όσο και στο χιονοδρομικό κέντρο ή σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία που θα μείνετε. Συνιστούμε την ενοικίαση από το χωριό καθώς είναι αρκετά πιο οικονομική, ενώ αν έχετε φροντίσει από το προηγούμενο βράδυ θα γλιτώσετε την πρωινή καθυστέρηση αλλά και την ουρά στο μαγαζί.

Το Μπάνσκο βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της νότιας Βουλγαρίας, στην περιοχή του Πιρίν και προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες άριστες συνθήκες για την εκτέλεση χειμερινών αθλημάτων.

Αντίθετα με πολλά άλλα χειμερινά θέρετρα, εδώ οι παροχές των ξενοδοχείων που κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή, είναι ολοκληρωμένες και μοναδικές. Ο συνδυασμός των τιμών και των παροχών αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιλογή του Μπάνσκο από οποιοδήποτε τουρίστα ως τον χειμερινό του προορισμό για τις μοναδικά ανεπανάληπτες διακοπές του.

Το Μπάνσκο είναι ένα ορεινό θέρετρο και προσφέρει τις πιο σύγχρονες υποδομές για την εκτέλεση χειμερινών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα για τους σκιέρ.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία μεταφέρουν τους σκιέρ από την πόλη προς την περιοχή του «Bunderishka polyana» με έναν ενδιάμεσο σταθμό στο «valog Chalin».

Η ικανότητα του ανελκυστήρα που εξυπηρετεί την περιοχή είναι 2400 άτομα ανά ώρα.
Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι 2.560 τ.μ. και το χαμηλότερο είναι 1000 μέτρα. Το συνολικό μήκος από τις πίστες του σκι και τα μονοπάτια που μπορεί ένας σκιέρ να εκμεταλλευθεί ανέρχεται στα 65 χιλιόμετρα.

Η άριστη ποιότητα των διαδρομών με πατημένο χιόνι κατάλληλο για δραστηριότητες ενισχύεται με τις 12 νέες πίστες που δημιουργήθηκαν. Ειδικά μηχανήματα συνεχώς εξομαλύνουν τις διαδρομές για να τις διατηρούν ασφαλείς.

Ο φορέας που εκμεταλλεύεται τους ανελκυστήρες και τις χιονοδρομικές πίστες του Μπάνσκο είναι πλήρως οργανωμένος και με τις τελευταίες τεχνολογίες εξυπηρέτησης των επισκεπτών διατηρώντας ένα πλήρες σύστημα μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Για τους αρχάριους υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκιέρ οι οποίοι ως απανταχού παρόντες είναι κάθε στιγμή έτοιμοι να εντοπίσουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία και κατάσταση που απαιτεί επέμβαση.

Τέλος, με πάνω από τα 180 κανόνια χιονιού εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των χιονοδρομικών πιστών ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής χιονόπτωσης. Έτσι η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου επιτυγχάνεται 100% από το μήνα Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Η πόλη του Μπάνσκο εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο χειμερινό θέρετρο σε μόλις λίγα χρόνια διαδρομής και με όλες τις απαραίτητες χειμερινές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν πληθώρα επιλογών διαμονής από ξενοδοχεία, πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και εστιατόρια με τοπικές και ευρωπαϊκές γεύσεις και κουζίνες.

Πηγή

Χιονοδρομικα κέντρα Βουλγαρίας

On line χάρτης με την κατάσταση των χιονοδρομικών κέντρων Βουλγαρίας

ski2gr | snow map
PamporovoΧιονοδρομικό Κέντρο Pamporovo | ski2gr

Pamporovo

Πίστες

Yazovira
Bypass Yazovira
Stenata
Arch. Peter Patrov
Snezhanka
Snezhanka 4A
Malina
Bypass Malina
Ski route Pamporovo
Orlovetz
Perelik
Smolyan lakes
Delyovo dere
Kartola
Stoykite 1
Stoykite 2
Border Cross
Fun Park

Αναβατήρες

Lift #1 Ski center 1 – Studenets
Lift #2 Studenets
Lift #3 Malina
Lift #4 Smolyan lakes
Lift #5 Malina
Lift #6 Stoykite
Lift #7 Arch. Peter Petrov
Drag lift Stenata
Drag lift Yazovira
Mini drag Snezhanka
Mini drag Malina
Drag lift Academic
Drag South slopes
Lift Mechi chal (Chepelare)
ΒorovetsΧιονοδρομικό Κέντρο Βorovets | ski2gr

Βorovets

Αναβατήρες

ChepelareΧιονοδρομικό Κέντρο Chepelare | ski2gr

Chepelare

Αναβατήρες

BanskoΧιονοδρομικό Κέντρο Bansko | ski2gr

Bansko

Αναβατήρες