Χειμωνιάζει αργά, αλλά σταθερά από σήμερα και πλέον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ηλιόλουστες ημέρες. Άλλωστε το ημερολόγιο δείχνει 10 Δεκεμβρίου και φυσικό είναι να μπούμε στο χειμώνα και καιρικά.

Μια κακοκαιρία που θα επηρεάσει και τη Μαγνησία από σήμερα μέχρι και το πρωί του Σαββάτου δεν θα δώσει αξιόλογα καιρικά φαινόμενα, παρά μόνο λίγες ψιχάλες στα πεδινά και λίγες νιφάδες στα ορεινά του Πηλίου και της Όθρυος αύριο, ωστόσο το χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-6 βαθμούς Κελσίου.
Πάντως το κύριο μενού ο καιρός φαίνεται να μας το επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου κ. Θ. Τακούδη, κακοκαιρία με βροχές και χιόνια ακόμη και στα πεδινά της Θεσσαλίας, ίσως και εντός της πόλης του Βόλου, προβλέπεται για το χρονικό διάστημα από τις 20 μέχρι και 27 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα ο κ. Τακούδης προβλέπει ένα 48ωρο συνεχούς χιονόπτωσης εκείνη τη χρονική περίοδο, που συμπίπτει με τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Αναλυτικότερα σήμερα προβλέπονται συννεφιές, πυκνότερες στα νότια της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο αναμένονται συννεφιές, κυρίως στα νότια της Μαγνησίας, όπου πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές κυρίως της Όθρυος και του Πηλίου, πάνω από τα 800-900 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 μέχρι 10 βαθμούς.
Το Σάββατο το πρωί προβλέπονται συννεφιές, αργότερα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 10-12 βαθμούς.
Την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται καιρός σχετικά ήπιος, χωρίς φαινόμενα, αλλά με κρύο, ωστόσο το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει από τις 20 του μήνα και μετά, με ψυχρή εισβολή και παγωνιά.
Διεθνή μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν χιόνια ώς και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος.
Η διάταξη των καιρικών συστημάτων, θα δημιουργήσει έναν ισχυρό αντικυκλώνα, γνωστό και ως Αζορικό, ο οποίος μάλλον θα εκτείνεται ώς και την Αγγλία και γενικότερα σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη και έτσι όλα τα ψυχρά μέτωπα και τα βαρομετρικά χαμηλά, θα μεταφέρονται πάνω από τα Βαλκάνια την κεντρική Ιταλία, την Ελλάδα και τη Τουρκία.
Θα δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας με πολλές βροχές και καταιγίδες, που στην πορεία θα συνδυαστεί με ψύχος και πιθανότατα να δώσει ισχυρές χιονοπτώσεις μέσα στο διάστημα 20-27 Δεκεμβρίου. Πάντως το ποσοστό ακριβούς πρόβλεψης δεν ξεπερνά το 60% και πρέπει να περιμένουμε και την επόμενη εβδομάδα, ώστε με σιγουριά να γίνουν προβλέψεις για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πηγή